pencil marker phone phone arrow-right location house envelope mobile

ROT- och RUT-avdrag

För vilka tjänster ges skattereduktion?

Du kan få ROT- och RUT-avdrag för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med arbetet ger däremot inte rätt till ROT- och RUT-avdrag. Husarbete är ett sammanfattande begrepp för ROT- och RUT-arbeten.

ROT-avdrag

ROT-avdrag är en skattereduktion som gäller för arbetskostnader vid renovering, tillbyggnad eller ombyggnad av bostaden. T ex målning, tapetsering, renovering av badrum eller kök m.m. ROT-avdrag kan också användas för vissa installationer och energibesparande åtgärder. För 2023 kan du dra av 30% av arbetskostnaden upp till maximalt 50.000:- kronor per person och år.

RUT- avdrag

RUT-avdrag är en skattereduktion som gäller för hushållsnära tjänster. T ex städning, trädgårdsarbete, barnpassning och vissa IT tjänster i hemmet. Med RUT avdrag kan du få hjälp med exempelvis städning, tvättning, trädgårdsarbete, barnpassning, IT hjälp i hemmet m.m. Du kan få avdrag med upp till 50% av arbetskostnaden av det arbete som utförs. Taket för rutavdraget är 75.000:- per person och år.

Viktigt att nämna att avdragen gäller endast för arbetskostnaden och inte för materialkostnader. Sammanlagt kan en privatperson få 75.000:- i rotavdrag och rutavdrag per år.

Vid eventuellt avslag från Skatteverket är det du som privatperson som är betalningsansvarig.

Läs mer om ROT- och RUT avdrag på Skatteverkets hemsida.

Uppgifter vi behöver om du önskar utnyttja ROT- eller RUT-avdrag

När du lägger din beställning på Alert Senior är det viktigt att du meddelar oss om du önskar utnyttja RUT-och eller ROT-avdrag. Du ska ange ditt personnummer och även fastighetsbeteckning eller lägenhetsnummer samt bostadsrättsföreningens organisationsnummer om du önskar nyttja ROT-avdrag.

 

Så fungerar ROT och RUT

Du kan få ROT- och RUT-avdrag för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med arbetet ger däremot inte rätt till ROT- och RUT-avdrag.

Läs mer om ROT- och RUT-avdrag

Om Alert Senior

Alert Senior är ett bemanningsföretag som anlitar pensionärer för att utföra hushållsnära tjänster med ROT-och RUT-avdrag samt bemanna uppdrag hos företag. Företaget startade 2014 och finns idag representerat via franchisetagare på flera orter i landet.

Läs mer

Integritetspolicy

Alert Senior i Västerås AB värnar om din integritet. Vi vill att du som franchisetagare, medarbetare, leverantör eller kund ska kunna känna dig trygg när du uppger dina personuppgifter till oss.

Läs mer